#73 Spontani plan i kamene pecine

Radost nemanja plana je u tome shto se isti vrlo lako menja. Juce sam prvi put cuo za neke kamene gradove i pecine u i danas vec idem u Gori da obidjem neke od njih.

Marshrutka ili taxi za Gori se hvata na Didubi stanici. Haos od kombija, minibuseva i taksija svih velicina, ljudi koji vicu imena mesta gde idu i pogubljenih turista koji traze najbolju opciju. Cenjkanje za taksije, posebno ako vas je vishe, je moguce, tako da vredi probati.

Ono shto su mi juce rekli a danas sam skapirao je da je ovde bolje koristiti srpski nego engleski. Gruzijci uglavnom znaju ruski i za vecinu osnovnih stvari se moze ok razumeti sa ljudima. Sa taksistom koji je bio nash vozac za danas smo ceo dan pricali na srpskom i bilo je ok.

Gori, grad pored koga su pecine je zanimljiv samo zato shto ima Staljinov muzej, u koji me je dodushe mrzelo da idem, ali smo videli Staljinovu rodnu kucu. Ima i neku tvrdjavicu na brdu, par simpa crkvica i to je to. Nishta posebno.

Ono shto jesmo probali je kachapuri, domace jelo, uglavnom sa sirom ako sam dobro skapirao, koji je skroz ok. I odlicno ide uz lokalno pivo Kazbegi. Nakon toga smo probali neki somun punjen pasuljem, slucajno dodushe, hteli smo prazan somun, ali je ispalo dobro i ukusno.

Uplistsikhe je mesto gde su te kamene pecine, staro naselje u stenama na nekih 10tak km od Gorija.

Strmo je u vrazju mater, ali vredi pentranja. Gomila rupa koje su nekada bile domovi izgledaju isto ali ima i par vecih prostorija koje su bile neke hale, religiozne i druge namene.

Par novijih prostorija imaju neke strukture, stubove, tavanice koje su detaljnije isklesane.

image

U svakom slucaju vrlo impresivno i vredno obilaska ako se nadjete u okolini. Ulazi je 3 larija, shto je malo vishe od evra.

Jedna jako bitna stvar koju sam ovde potvrdio je da za pentranje po stenama i kamenju valja imati adekvatnu obucu. Da sam krenuo na put u starkama, kao shto sam umeo ranije, ne bi se dobro zavrsilo. Tako bih ovom prilikom hteo da se zahvalim Srdjanu za savet u vezi patika, bez njih svo ovo pentranje ne bi bilo moguce.

Pozdrav sa vrha brda 🙂

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *