Categories
tehnika

Tehnika budućnosti, danas

Iako ne pratim redovno nova naučno tehnološka dostignuća, preko Slashdota svako malo čujem da su napravili ovo ili ono što smo pre 10-15 godina gledali u SF filmovima i pitali se da li ćemo doživeti da ih vidimo. Evo par stvari, uglavnom vezane za biotehnologiju(ne znam da li je validan izraz, ali poslužiće) koje su me oduševile u poslednje vreme.

Majmun mislima pokreće robota

Naučnici sa Duke Univerziteta u Americi su uspeli da analizirajući moždanu aktivnost majmuna dok se kreće nađu vezu između aktivnosti i pokreta i preko Interneta prenesu komande robotu u Japanu. Nakon višemesečnog treniranja, majmun je postavljen na pokretnu traku i projektovana mu je slika robota. Kako se majmun pokretao, tako su se robotove noge kretale i nakon nekog vremena majmun je kretanje robotskih nogu shvatio kao kretanje svojih nogu. Naučnici su isključili pokretnu traku, ali je majmun, fokusiran na snimak robotskih nogu koje se kreću, još nekoliko minuta samo mislima pokretao robotske noge.

Motorizovani veštački zglob

Ekipa sa MITa je napravila mehanički zblog koji reaguje kao pravi. Za razliku od klasičnih proteza, koje služe maltene samo kao oslonac, ovaj zglob koristi energiju koraka u svoju korist. Elektromotor, povezan sa oprugama koje se ponašaju kao ligamenti i žile, absorbuje energiju koraka i koristi je da dalje pokrene stopalo a pri svakoj promeni pravca ili brzine hoda atumatski se vrši podešavanja motora i opruga za maksimalnu efikasnost.

Virtuelni display u očima

Na IEEE konferenciji o Mikro Elektro Mehaničkim sistemima je prestavljen rad naučnika iz Washingotna, sočiva koja sadrže elektronske komponente i omogućavaju projektovanje slike ispred oka nosioca. Nanometarski sloj elektronike pokriva veći deo sočiva i omogućava kreiranje slike na matrici dioda koje se nalaze preko zenice oka.

Pokretanje mašina mislima, kiborzi i terminatori su možda bliži nego što to mislimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *