Categories
100 reči u 100 dana um

#2 Mentalni sklop (Mindset)

Pričam pre neki dahttps://www.flickr.com/photos/zero81/8013167390n sa drugarom oko mentalnog sklopa(mindset na engleskom; način razmišljanja; skup naših vrednosti, uverenja i stavova koji oblikuje naš pogled na svet) i koliko utiče na naš život.

Kaže on da je sve to lepo i krasno ali ne utiče baš na sve. I ja se u trenutku složim.

Realno ne utiče na to da li će da pada kiša ili sija sunce, da li ćeš dobiti odlično pečen ili polu živ obrok u restoranu, da li će da ti padne saksija na glavu ili ne.

Međutim, nisam bio zadovoljan time pa sam nastavio da razmišljam o temi.

I moram da se ne složim sam sa sobom od pre neki dan.

Istina, ne utiče na to šta će se desiti oko nas. Ali utiče na to kako ćemo mi reagovati na to i kakav će biti naš doživljaj.

Utiče na to da li ćemo biti besni kada se desi nešto što nismo želeli ili ćemo pogledati može li se izvući i nešto pozitivno iz toga. Da li ćemo uživati u lepom danu ili ga upropastiti razmišljajući o nečem lošem. Da li ćemo uopšte gledati na stvari kao na dobre i loše.

Kao što Šekspir kaže “Ništa samo po sebi nije ni dobro ni loše, zavisi samo šta o tome mislimo”. A šta mislimo određuje naš mentalni sklop.

Uvek i svuda.

4 replies on “#2 Mentalni sklop (Mindset)”

A Zakon privlačnosti? 🙂
Ok, ne utičeš da li će ti saksija pasti na glavu, ali je mnogo veća verovatnoća za to ako si ljut ili neraspoložen 🙂

Glasam za: sve utiče! 🙂

mindset su naocare kroz koje gledas svet oko sebe (a i sebe samog)… moze da pomogne da ga vidis jasnije, a moze i da ga zamraci kao naocare za sunce (a i neki misle da sa mracnim stavom izgledaju kul, bas kao i sa cvikama 🙂 )

upravo tako. i odlična metafora Ivane, maznuću je za neku sledeću diskusiju 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *