#58 Stvorenja navike

Jeste li svesni koliko mnoge stvari radimo po navici?

A koliko često probate da nešto uradite drugačije? Ponekad samo da bi videli da li nešto radi ili ne.

Neke navike u životu, neke uobičajene stvari koje radimo i način na koji ih radimo su toliko postali deo nas da često ne razmišljamo više o tome šta i kako radimo, već radimo stvari automatski.

I jako retko probamo da promenimo nešto i probamo nešto novo.

Hajde da probamo nešto novo sada.

Prekrstite ruke. Znate svi da prekrstite ruke, radili ste to hiljadu puta u životu.

Probajte sada da prekrstite ruke ali da obrnete pozicije ruku, koja je gore, koja je dole.

Nezgodno, a?

A to je samo obično prekrštanje ruku i najverovatnije vam neće promeniti život.

Zamislite samo koliko drugih stvari radite po automatizmu u životu, bez razmišljanja o tome da li radimo na najbolji mogući način u toj situaciji.

Recimo pisanje blog postova

Do sada je uobičajeni način pisanja ovog bloga bio da sednem i pišem šta mi padne na pamet, manje ili više izolovan od sveta. Iako sam nekada bio u društvu, opet sam bio nekako izolovan, na klupi pored, u ćošku stola ili tako nešto.

A šta ako promenimo to malo?

Večeras, donekle izazvana domaćim pivom koje smo pili večeras, se javila ideja da ovaj post bude deo kolektivne inspiracije. Ja pišem, ali vučem ideje iz priče oko sebe.

Neko bi rekao da je možda malo varanje, ali ja sam dobrano prešišao svojih 100+ reči do sada tako da je sve preko samo bonus 🙂

I kao što smo upravo čuli, “to su za mene španska sela” zvuči mnogo smešno i neobično na engleskom. “those are spanish vilages for me”, prosto nije to to, iako su iste reči.

Izreke ovog tipa su još jedna stvar koju radimo po automatizmu, bez previše razmišljanja. Nekada smo ih čuli i naučili i znamo šta znači i jako retko razmišljamo o rečima koje zaista izgovaramo.

I koristimo ih kao zgodne pomoćnike da objasnimo nešto, bez da se potrudimo da se malo potrudimo i sami smislimo neki opis.

Ja to prvi radim, ne kažem da je to loše, samo još jedan primer koliko smo bića navike, bilo da je pitanje prekrštanje ruku ili način na koji se izražavamo.

Navike su korisne, ali nas takođe donekle ograničavaju u tome šta i kako radimo.

Valja malo pomisliti o tome šta, kako i zašto radimo, ako ništa drugo ono da unesemo malo raznolikosti u svoj život. Nikada ne znate gde će to da vas odvede.

Ovaj post jeste možda bio malo random i nepovezan, ali je proces bio taman toliko drugačiji da bude zabavan, a meni je to dovoljno dobro 🙂